Archive | Coretan Kakmin RSS feed for this section

Bengkel Keselamatan Dan Kesejahteraan Remaja Bestari

13 Mar

Alhamdulillah pada 10 hingga 12 Mac lalu Kakmin telah diberi sekali lagi kepercayaan oleh Unit Sosiobudaya BPP-MIS untuk  menjadi salah seorang daripada barisan fasilitator bagi Bengkel Keselamatan Dan Kesejahteraan Remaja Bestari.

Bengkel ini diadakan untuk mendedahkan remaja wanita tentang keselamatan diri. Selain itu jugak, dalam program ni ada diadakan tasmiq iaitu hafazan Al-Quran. Kami mahu remaja yang mengikuti program ini seimbang dari segi rohani dan juga jasmani. Semoga di rumah pun dieorang amalkan membaca Al-Quran ni. Insha Allah.

Last day, kiteorang adakan aktiviti masak-memasak. Setiap kumpulan mestilah bekerjasama untuk masakkan at least satu lauk. Kalau tak ada lauk, alamatnya, makan nasi kosong lah korang yerr .. Kiteorang rakan fasilitator masak ayam pansuh, ayam yang letak dalam buluh. Cekal betul semangat peserta nih, dahlah hari panas retak.. haha nak buat macam mana kalau tak de lauk makan nasi kosong alamatnya mesti bekerjasama untuk buat lauk ~.

Program nih memang best giler sebab kakmin dapat jumpa dengan adik-adik dari latar belakang yang berbeza. Insha Allah.

Result SPM?

3 Mar

Bila waktu sebenar nak keluar result SPM nih?. Yang Kakmin dengaq ada orang mai habaq kata pertengahan bulan Mac. Aisey man ni dah masuk hari ke-3 dalam bulan Mac. Maknanya tak lama lagi lah nak sampai tengah. Berapalah result yang Kakmin dapat agaknya yer?. Harap-haraplah lulus semua.. Amin ~

Mengimbau kembali ceh wah masa Kakmin mula-mula duduk ujian besaq lah katakan. Masa tu lagi sekolah rendah. Kakmin dok ambik ujian UPSR. Tu meripakan ujian besaq pertama yang Kakmin duduq. Waktu tu Kakmin mana ada ingat nak belajaq. Jiwa pun masih jiwa budak-budak. Masa rehat sebelum duduq satu lagi ujian orang lain belajaq@ulangkaji, naktau Kakmin buat apa?. Hahaha, Kakmin sempat pulak main batu seremban.. Adoiyaii.. Alhamdulillah Kakmin dapat jawab semuanya dengan lancar. Keputusan UPSR Kakmin cuma dapat 2A 3B jer 😦 .. A untuk BM Penulisan & Pemahaman .. B tu bagi subject Maths, English & Science.

Ha, ujian PMR pulak. Ni Kakmin dah matang siket laa.. orang belajaq, Kakmin pun belajaq. Makin lah kat dalam kelas duduk dengan geng yang rajin belajaq.. Mengikut hadis riwayat Bukhari & Muslim : “Perumpamaan teman yang shalih dengan yang buruk itu seperti penjual minyak wangi dan tukang pandai besi. Berteman dengan penjual minyak wangi akan membuatmu harum karena kamubisa membeli minyak wangi darinya atau sekurang-kurangnya mencium ban wanginya. Sementara berteman dengan pandai besi akan membakar badan dan bajumu atau kamu hanya akan mendapatkan bau tidak sedap“. Result PMR Kakmin cuma dapat 3A 4B 1C.

Then ujian SPM.. Result nya.. Jeng jeng jeng.. Kita nantikan pada pertengahan Mac nanti yer.

Masjid Darul ‘Abidin

12 Feb

Malam tadi Kakmin menghadiri Majlis Sambutan Maulidur Rasul di Masjid Darul ‘Abidin Kuching. Selesai solat Maghrib jemaah bersama-sama mendengar maulid yang dibacakan oleh Tuan Imam Masjid Darul ‘Abidin. Majlis maulid tu jugak diserikan oleh qasidah Ya Hanana oleh anak-anak Madrasah Al-Khairat Kampung Pinang Jawa, Gita.

Kemudian kiteroang sama-sama menunaikan solat Isyak berjemaah. Setelah tu mendengar ceramah dari dua orang ustaz. Ceramah yang menarik hati Kakmin adalah ceramah ustaz yang kedua tu. Nama dia maaflah,Kakmin tak ingat. Beliau kata kalau kita nak mencintai Rasulullah, kita mesti kenal dengan baginda. Tak kenal Rasulullah s.a.w maka tak cinta baginda. Beliau juga menceritakan sewaktu di Zaman Rasulullah, seorang sahabat bernama Zaid. Zaid ni sanggup berkorban walaupun nyawanya menjadi taruhan demi tidak mahu Rasulullah dicederakan. Masha Allah ~ Sehingga begitu sekali cintanya terhadap Rasulullah s.a.w. Kakmin sendiri pun mengaku belum ada kecintaan begitu sekali terhadap Rasulullah s.a.w sehingga sanggup mengorbankan nyawa. Semoga diri kita termasuk diri Kakmin dikurniakan cinta begitu mendalam sekali terhadap baginda Rasulullah s.a.w. Amin !!. Selain tu jugak ustaz ni cakap bahawa Agama Islam merupakan agama mulia. nabi Muhammad insan mulia. Umat Islam umat Mulia dan beliau juga menyatakan bahawa Majlis Maulid yang kami hadiri juga mulia ! Amin Ya Rabb ~ Majlis ni deserikan sekali lagi oleh anak-anak Tahfiz Madrasah Al-Khairat dengan bacaan qasidah yang bertajuk solaatun bissalamil mubin serta selawat badriyah.

Majlis ni tamat tepat jam 10:00 malam and Kakmin sampai kat rumah jam 10:30. Kakmin harap lepas ni bolehlah lagi diberikan peluang untuk menghadiri majlis-majlis ‘ilmu seperti ini. Insha Allah ~

Perarakan Maulidur Rasul 2012

5 Feb

Pagi ni tadi Kakmin and the gang bangun awal sebagai persiapan untuk perarakan Maulidur Rasul. Kiteorang semua berjalan kaki menuju ke Stadium Miri. Perjalanan dari Kampung Sukan Petronas ke Stadium Miri mengambil masa lebih kurang 10 minit je.

Setibanya kat situ, stadium dah pun sesak dengan orang ramai. Jadi kiteorang pon terus carik tempat yang telah ditetapkan. Dah siap kiterorang berbaris tu, ada pulak orang datang cakap kita berbaris salah tempat. Adoyaii ! Pindah lagi kat tempat kita yang sebetulnya. Mula-mula kiterorang tengan tunggu chief minister habiskan ceramah dia. Mak oiyy, ceramah dia bukan maen lagi “pendek”. Tak nampak ker rakyat dia kat bawah ni dah berpanas dah ke?. Dia berucap kira-kira setengah jam. Lama tuu,. Lepas habis CM berucap, barulah kiteorang dapat berarak. Nak tunggu turn lagi. Lecehlah. Lebih kurang setengah jam jugaklah nak tunggu turn kiteorang. Tapi takpe, Kakmin tak kesah semua tu yang penting, Kakmin dapat join perarakan ni. Peringkat state pulak tu. Hah.

Actually, waktu mula-mula Kakmin ingat dekat je tau jalan yang kiteorang lalui. Lepas jalan tu barulah Kakmin tahu betapa “dekat”nya perjalanan yang kiteorang lalui tu. Setengah perjalanan tu memang Kakmin akui penat nye boleh tahan. Waktu tu Kakmin rasa memang dah nak stop and mengalah jer. Lepas tu Kakmin pun buat sesuatu untuk menaikkan semangat Kakmin ni balik so, Kakmin kata kat diri Kakmin : “Engkau mesti boleh, Nabi Muhammad dulu pon berperang waktu bulan puasa dieorang menang pulak tu. Ini kan bukan bulan puasa, so takkan kau boleh mengalah kot? “. Kontinjen kiteorang tiba jam berapa pon Kakmin tak hengat dah sebab tak pakai jam and maseh tercungap-cungap lagi. Mengikut kata Kak Wani, perarakan kali ni memang paling jauh and kiteorang dah pusing Bandar Miri dengan berjalan kaki pulak tu. Empat kilometer tu memang berasa jugaklah namun Kakmin tetap happy untuk kontinjen Kakmin. Non of them yang pengsan. Tahniah !!

Selesai je habis perarakan, kiteorang semua rush balik ke Kampung Sukan Petronas sebab ada aktiviti seterusnya iaitu Khidmat Masyarakat. Aktiviti hari ni memang padat-padat belaka.

Hah, malamnya pulak ada Malam Mahabbah Rasulullah s.a.w. Yakni malam ni merupakan malam melahirkan kecintaan kepada Baginda Rasulullah s.a.w. Pada malam mahabbah ni adik-adik peserta, pihak PERKIM serta barisan fasilitator membuat persembahan. Kakmin sedikit terpukau dengan persembahan oleh pihak PERKIM. Seorang aunty PERKIM ni yang kiteorang panggil Aunty Rosnah. Mak oiyy, suara dia ……….. Bagus & indah bangettt… Sempat jugak Kakmin interview dia ni tanya dia guna apa untuk suara dia. Nak tau petua Aunty Rosnah ni? Jap ekk ~

:: Petua Aunty Rosnah ::

Bahan-bahan

  • Tebu
  • Gula batu
  • Cili padi

Cara-cara

  1. Cili padi ditumbuk lumat bersama dengan gula batu di dalam lesung.
  2. Setelah lumat, ambik tebu tu dah tumbuk bersama cili padi dan gula batu tersebut.
  3. Habis tu, minumlah air tebu tersebut

* AMARAN : Kepada sesiapa yang menghidap gastrik adalah dilarang untuk mencuba petua ini. Harap maklum.

Persembahan peserta pun ok jugak. Walaupun tak seberapa namun dieorang tetap nak buat jugak demi Rasulullah s.a.w.  Latihan cuma sehari je, namun dapat buat persembahan mantap. Fasilitator punya persembahan ok jugak. Selawat dan qasidah yang didendangkan begitu penuh bersemangat sekali. Malam Mahabbah ni habisnya kira-kira jam 11:30 malam.

Selamat Datang

3 Feb

Adik-adik peserta mulai tiba ke Perkampungan Rumah Sukan Petronas pada jam kira-kira 2:30 petang. So kerja Kakmin hari tu ?. Tangkap gambar 😛 Adik-adik ni begitu bersemangat sekali. Banyak betul beg yang diorang bawak.

Petang tu kiteorang sama-sama menunaikan solat Asar yang diimamkan oleh kalau Kakmin tak silaplah, salah seorang peserta. Sejuk mata memandang, adik-adik ni tak payah tunggu atau tunjuk-tunjuk siapa nak jadi imam. Kalau dia rasa nak jadi imam, dia akan pergi ke depan. Alhamdulillah, semoga berterusan Amin ~.

Malamnya pulak ada kuliah Maghrib yang bertajuk Sifat-Sifat Terpuji Saiyidatina Khadijah Al-Kubro. Ni Kakmin nak komen siket,amboi Kakmin ni siap kome lagi ye :P. Ustazah ni bagi ceramah, siket je tentang Saiyidatina Khadijah yang selebihnya dia cakap tentang kahwin. Alamak oiyy bila start je sesi soal jawab at first tu memang tak de orang nak tanya then tetiba je pengacara majlis pulak ada soalan. Soalan dia : Sepertimana yang kita ketaui, sebelum Khadijah berkahwin dengan Rasulullah s.a.w beliau adalah seorang janda. Adakah beliau mempunyai anak dengan suaminya terdahulu?. Jawapan ustazah : Ada. ………………………. Setelah pengacara majlis ni habis tanya soalan barulah adik-adik ni bersemangat nak tanya soalan.wah adik-adik begitu bersemangat sekali. Nak tau depa dok tanya pasai apa?. Pasai kahwin, bukan nya dok tanya pasai Saiydatina Khadijah. Ada jugak yang tanya, tapi siketlah dalam dua orang macam tu.

Malam tu jugak pembahagian kumpulan.

Masuk press

2 Feb

Lepas check out dari hotel Kakmin ikut Kak Kasmah iaitu salah seorang kakak fasi yang berasal dari Miri terus menuju ke Kampung Sukan Petronas. Perjalanan tu ambik masa lebih kurang 15 minit. Lepas sampai je terus angkut barang dekat bilik F. Bilik dia boleh tahanlah siap ada air cond lagi hah, ambik kau.

Then Kak Seni kata kiteorang ada mensyuarat. Masa tu, mesyuarat apa pon tak tahu lagi. Sesampai je dekat conference room, terkejut Kakmin tengok bilik tu dah penuh dengan pihak dari PERKIM, HIKMAH dan lain-lain. Diorang ni tengah tunggu pihak dari surat khabar. Alamak oiyy, press nak datang lah !!.

Journalist tu bayak tanya soalan. Biasalah journalists kan. Lepas habis sesi temubual dengan journalists, kiteorang pon ambik gambar untuk letak kat news. Dekat tangan setiap sorang siap pegang pamphlet Malam Mahabbah Rasulullah s.a.w lagi.

Miri mari ~

1 Feb

Kakmin dah sampai Miri dah. Fuhh pukul 10.15 malam baru datang kat terminal bas. Alamak oiyy, penatnya, 14 jam perjalanan dari Kuching. Kat dalam bas tu kerja Kakmin tidor je memanjang. :P. Sepanjang perjalanan tu, ni Kakmin nak komen sikitlah cerita yang ditayangkan untuk penumpang-penumpang bas. Cerita yang ditayangkan semuanya agak keterlaluan, maksuda Kakmin cerita yang ditayangkan mengandungi unsur-unsur ganas malahan lucah dan tidak sesuai ditayangkan kepada penumpang di dalam bas tersebut kerana rata-rata penumpag bas adalah remaja di bawah umur !. Ni pendapat Kakmin jelah ye. Kalau ada yang terasa, Upsss, sorryyy ~

Lepas sampai terminal, kiteorang tunggu akak-akak fasi dari Miri untuk ambik bawak pegi hotel. Actually malam tu memang kiteorang terus pegi ke Kampung Sukan Petronas, tapi malangnya penginapan kami untuk malam tu tak diluluskan. So, kiteorang stay kat hotel je lah. Kalau tak silap Kakmin nama hotel tu Mega Hotel. Kakmin dapat bilik 218. Bilik tu cukup untuk empat orang. Lepas masuk bilik,Kakmin dan kawan-kawan pegi mandi lepas tu solat. Lepas tu, Zzzzzzzz……………………………….zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz……………………. 🙂