Sugar Cookies

25 Jan

Ha, hari ni Kakmin buat sugar cookies. Dah tak de nak buat apa-apa, so Kakmin buatlah cookies. Untuk buat sugar cookies ni masa yang diperlukan tak lama. So sebab tu jugaklah Kakmin nak buat sugar cookies ni. Rakyat di rumah ni bukan punya lagi suka makan cookies ni terutamanya si Adib.

Cookies yang tengah diterap sebelum nak masukkan kat dalam oven.

Actually cookies ni Kakmin nak buat hiasan kat atas dia. Namun atas sebab-sebab tertentu, ( dah habis kena dah ) jadi tak sempatlah nak buat hiasan, lain kali je lah yer~

Sugar cookies bentuk Lollipop😛

Sugar Cookies ni Kakmin tambah Turkish Delight untuk topping. Turkish Delight ni yang Kakmin buat dalam post lalu, ingat tak?.

Adib tengah dok posing makan cookie tu tetiba je cookir tu patah dan camera pun snap !. Sebab tu gambornye gitu🙂

:: Resepi Sugar Cookies ::

  • 1 1/2 cawan mentega.
  • 2 cawan gula *ikut suka
  • 4 biji telur.
  • 1 sudu kecil perasa vanilla.
  • 5 cawan tepung.
  • 1 sudu kecil baking powder.
  • 1 sudu kecil garam.

:: Cara-cara penyediaan ::

  1. Letak mentega dan gula kat dalam mangkuk besar,then ambik mixer and creamkan samapi lembut. Setelah lembut, ambik telur mix kan sekali. Kemudian tambahkan tepung, garam, baking powder dan garam. Campurkan semua dan biarkan lebih kurang sejam. Kalau ikut Kakmin, Kakmin lebih suka untuk biar selama sehari.
  2. Panaskan oven korang 180 celcius. Roll kan dough tu setebal setengah inch dan terapkan ikut suka korang.
  3. Kemudian letakkan dekat  cookies sheet. Then bakar selama 8 ke 10 minit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: